<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Derfor er masterdata den store hemmeligheten bak et effektivt lager

Er det én ting vi anbefaler alle våre kunder, så er det å ta masterdata på alvor. Det gir deg nemlig kunnskapen du trenger for...

Slik endrer Packoorang et av logistikkbransjens største miljøproblemer

Packoorang kan hjelpe logistikkbransjen med å bli mye grønnere, ved å kutte behovet for forsøplende emballasje.

I forbindelse...

Bygge/flytte lager? Derfor må du kontakte systemleverandør med én gang

Hemmeligheten bak et velfungerende lager er å bygge «innenfra og ut». Jo lenger du venter med å involvere systemleverandør,...

Ta meg til ressurssiden
Header - Derfor handler ikke norske bedrifter på nett.png

Skrevet av 

Eirik Toft | 22.08.2018

«Hele verden» er på nett, bortsett fra B2B-segmentet. Netthandel for bedrifter er et fremmed uttrykk og her er sju grunner som forklarer hvorfor.

I motsetning til forbrukermarkedet hvor produktene som oftest ligger klare i hyllene, handler bedriftene bestillingsvarer seg imellom. Ofte må disse varene gjennom flere aktører i produksjonsprosessen og det kompliserer ordren. Det finnes systemer på markedet som takler slike komplekse ordrer, men de er ikke like utbredte i Norge. Under finner du noen av årsakene.


  1. Omstilling

Privatmarkedet er mestere i å plukke opp nye trender og teknologi. Det er ikke tilfellet i bedriftsmarkedet. Husker du hvor lang tid det tok sist da firmaet ditt skulle bytte IT-system? Nettopp. Tenk deg hvor lang tid det kan ta for flere hundre bedrifter å ta til seg en helt ny måte å handle og kommunisere på. I tillegg er det skummelt å være blant de første som tar skrittet, for hvem skal du handle med når resten bruker mer manuelle systemer?


  1. Feil koster dyrt

Eventuelle feilbestillinger eller produksjonsfeil på ordrer verdt flere millioner, koster naturlig nok. Hvis du er ukjent med systemene og hvordan de fungerer, føles det tryggere å fortsette med e-post eller andre halvautomatiske løsninger. Nei, de er ikke like effektive, men det er prisen som betales for å være på den sikre siden.


  1. Stor risiko for bankene

Så var det bankene, da. Når du gjennomfører en handel, må det stå en tredjepart klar for å behandle transaksjonen og garantere summen. Det er ikke alle banker som er villige til å garantere gigantordrer uten forhandlinger, og som regel setter de kredittgrenser som ligger et godt stykke under ordresummen. Transaksjonene og hvem som skal støtte dem rent teknisk er med andre ord flaskehalser som bør utbedres.

Sammenlign din lagereffektivitet. Bestill vår nye bransjerapport her.

  1. Mangel på kompetanse

Digitale plattformer krever digital kompetanse. Både kundesiden og på salgssiden mangler denne kunnskapen, og avdelingene ser heller problemene det skaper enn fordelene det gir. Hvem får skylden hvis det skjer feil, og enda viktigere: Hvem har kompetanse til å rydde opp?


  1. Eierskap og relasjoner

Salg mellom to bedrifter er ofte basert på relasjoner over lengre tid. Tillit til at «min» kontaktperson ordner opp veier tungt hos kunden, samtidig som selgeren ikke er villig til å gi fra seg eierskapet til kundene. Hvorfor endre på noe som har fungert så bra de siste 30 årene?

Ute etter å lære mer om netthandelslogistikk og vareflyt?
Sjekk ut vår komplette guide ved å klikke her.


  1. Forhandlingsmakt

Store innkjøpere integrerer som regel leverandørene i innkjøpssystemet. Det gjør det enkelt å sammenligne produkter og priser, og innkjøperen sitter dermed med forhandlingsmakten. Det er lite sannsynlig at de ønsker å gå vekk fra dette oppsettet og bruke en leverandørs netthandelsplattform, spesielt i disse dager hvor data er den nye oljen.


  1. Pris og marginpress

Mange bedrifter bruker avanserte prisstrukturer og komplekse rabattsystemer. De veiledende prisene gjenspeiler ikke alltid salgsprisene, og derfor kvier bedrifter seg for å vise prisene åpent i en portal.


Det er med andre ord mye å ta tak i. Du tenker sikkert på hvorfor du ikke bare kan fortsette som før, men alt tyder på at netthandel for B2B er det neste store, og står du igjen som den eneste som ikke tilbyr netthandel kan det medføre at du mister kunder.  

B2B-netthandel-quiz-dekstop
B2B-netthandel-quiz-dekstop

SKREVET AV


Eirik Toft

Når nyetablerte firmaer opplever suksess er det sjeldent at lagrene er dimensjonert for dette. Fortsatt vekst blir vanskelig uten enten å utvide lageret, eller å innrede lageret på en bedre måte. En av Eirik sine styrker er å kartlegge vareflyten og identifisere flaskehalser.