<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

[Video] Er det trygt å ferdes på lageret ditt? Slik sikrer du reolene

Store takhøyder, trucker med høy fart og tunge paller – lageret kan være et risikofylt sted å ferdes. Men med noen enkle...

6 ting du bør vite om lagerautomaten LogiMat

Hva om du kunne spare gulvplass, samtidig som du ble tre ganger mer effektiv i arbeidet?

Lagerautomater har vært i bruk lenge...

Alt du må vite før du flytter til nytt lager

Har bedriften din vokst fra lageret sitt? Gratulerer! Her er dine neste skritt.

Det kommer en dag i alle suksessfulle...

Ta meg til ressurssiden
Header - Smart teknologi preget LogiMAT 2018.png

Skrevet av 

Eirik Toft | 22.03.2018

Den 14. og 15. mars deltok jeg på det som har blitt Europas største messe for internlogistikk: LogiMAT i Stuttgart. I år besøkte 50 000 deltakere messen som virkelig har vokst til å bli et mekka for alle med interesse for logistikk.


Etter å ha testet masse spennende teknologi, besøkt ti forskjellige messehaller og tilbakelagt et uvisst antall kilometer, sitter jeg igjen med mange nye inntrykk. Her er de viktigste:


Stykkplukk er den hellige gral

Flere aktører presenterte en løsning for det som har blitt internlogistikkens problembarn: Hvordan redusere de akselererende kostnadene forbundet med stykkplukk. Tradisjonelt har et lager i stor grad forholdt seg til pallehåndtering med trucker og sniler/jekketraller. Nå, med den kraftige økningen i netthandel på verdensbasis, er det mange bedrifter som smertelig erfarer at det å plukke en pall var mye billigere og mer effektivt enn å plukke en og en vare.


På LogiMAT flommet det over av nye produkter som adresserer denne problemstillingen. Det ble presentert ulike selvkjørende roboter og AGV-er som kan frakte, plukke eller pakke varene selv, men det som virkelig fanget min oppmerksomhet var en løsning som enkelt kan implementeres i dagens drift.

I tvil om hvordan du får lageret inn i den digitale hverdagen? Sjekk ut våre 5  tips.

Det beste fra to verdener

Tradisjonelt har man måtte velge mellom en håndholdt strekkodeskanner eller et headsett med instruksjoner om hvor, når og hva man skal plukke – også kjent som voice pick. Skanneren gir deg presisjon gjennom skanning, og headsettet frigjør begge hender og øyne for et mer effektiv plukk. På messen fant jeg ProGlove (se bilde under), en hanske som kombinerer disse to teknologiene og gir muligheten til å skanne en strekkode, uten å måtte bruke en hånd for å holde selve skanneren. ProGlove vant for øvrig prisen «Best Product Award» i kategorien «Identification, Packaging and Loading Technology» og har allerede en rekke store kunder som Bosch, BMW, Audi og John Deere.

ProGlove.jpg


Jeg fikk også muligheten til å prøve det mye omtalte Google Glass-produktet på messen. I stedet for å ha strekkodeleseren på hansken er disse integrert i selve glasset. Produktet virket veldig spennende, men et potensielt problem er batteriet og ledningen som lett kom i veien. Etter en prat med leverandøren kunne han stolt informere om at de allerede har en stor norsk aktør som kjører en pilot på denne løsningen, så det blir spennende å se hva som skjer med dette produktet fremover.


SSI Schäfer med ny lansering

SSI Schäfer valgte å lansere shuttelen Flexi Shuttle (se bildet under) på messen. Det unike med denne løsningen sammenlignet med andre shuttler, er at den kan håndtere alle typer gods (kasser, esker og brett) på opptil 50 kg. I tillegg kan den automatisk tilpasse seg ulike størrelser på godset ved plukking (maksimalt 860 x 680 mm), noe som gjør den meget godt egnet for bedrifter som må håndtere mange ulike varer og forpakninger. Den har en hastighet på 4 m/s, som tilsvarer i overkant av 14 km/t, og kan også brukes på et fryselager.

Flexi Shuttle.jpg

Løsningen passer spesielt godt for bedrifter med behov for høy plukkhastighet, bredt varesortiment og mange varelinjer.

Last ned e-boken: 5 steg for å lede firmaet inn i den digitale verden.


Augmented og Virtual Reality

Det var mange aktører på messen som har fått øynene opp for bruken av Augmented Reality (AR) og Virtual Reality (VR). Ved AR ser man datagenererte objekter i en virkelig verden, mens VR gir muligheten til å gå inn i en virtuell verden hvor alt er datagenerert.


SSI Schäfer kunne tilby begge løsningene på sin stand, og jeg ble positivt overrasket over hvor enkelt slike løsninger kan bidra til å skape forståelse for et produkt og dets fordeler. I tillegg til å være en gøy sak å prøve på en messe eller for et innsalg i et prosjekt, kan slike løsninger også bistå i opplæring for vikarer i høysesong, eller for sikkerhetstesting av lageret.


Hva kan vi forvente av fremtiden?

Det virker som at leverandørene virkelig har fått øynene opp for utfordringene og mulighetene som netthandelen medfører. Mange av løsningene som ble presentert på messen vil mest sannsynlig aldri bli en del av standardsortimentet, men det er interessant å se at man har begynt å eksperimentere i mye større grad enn tidligere. Det kan bare love godt for markedet i sin helhet.

Toppfoto: LIS, representert under LogiMAT med Salgssjef Eirik Toft og Markedssjef Steffen Larvoll. 

5 steg for å lede firmaet inn i den digitale hverdagen
5 steg for å lede firmaet inn i den digitale hverdagen

SKREVET AV


Eirik Toft

Når nyetablerte firmaer opplever suksess er det sjeldent at lagrene er dimensjonert for dette. Fortsatt vekst blir vanskelig uten enten å utvide lageret, eller å innrede lageret på en bedre måte. En av Eirik sine styrker er å kartlegge vareflyten og identifisere flaskehalser.