LIS Blogg

Hva er yield, og hva kan jeg forvente av logistikkeiendom?

Skrevet av Eirik Toft | 11.10.2017

Markedet for lager, logistikk og industrieiendom er i vinden for tiden, men hvor ligger mulighetene i markedet?

Hva er yield?

Ifølge DNB kan yield enkelt defineres som «netto leieinntekter dividert på eiendommens verdi.» Jo lavere yielden er, jo høyere vil verdianslaget for eiendommen være.

Yield knyttes gjerne opp mot ulike geografiske områder hvor en ofte kan se tydelige forskjeller (eksempelvis har sentrumsnære områder ofte lavere yield sammenlignet med mer perifere områder). Når det er sagt vil hver enkelt eiendom vurderes individuelt. Derfor vil yielden kunne gi en pekepinn, men ikke et tydelig verdianslag for enhver eiendom i et område. 

Rekordår har gitt godt utslag på yielden

Union Gruppen melder at markedet for lager, logistikk og industrieiendom har opplevd et rekordår i 2018. Det ble registrert 78 transaksjoner med et samlet volum på 23 milliarder kroner, en økning fra 64 transaksjoner på 12,5 milliarder kroner i 2017.

Utviklingen har gitt et godt utslag på yielden, og for de mest attraktive logistikkeiendommene er den så lav som 4,75% (våren 2019). Nivået er ifølge Union Gruppen historisk lavt, og det skyldes i stor grad en sterk interesse for eiendommer med strategisk beliggenhet og lange leiekontrakter.

Nysgjerrig på logistikkeiendom? Les vårt dybdeintervju med Bulk Infrastructure og Loe Utvikling

Sentrum er attraktivt, men nybyggskapasiteten ligger utenfor

JJL Global Marketing Perspective viste tidligere til en økning i netthandel i 2016 for Europa. Her ble det trukket frem hvordan netthandel har økt etterspørselen etter produkter med kort leveringstid, som igjen har gjort sentrumsnær logistikkeiendom enda mer attraktivt.

Problemet med eiendommene i sentrum er og blir anvendeligheten. Det er ikke så enkelt å sette opp nybygg i sentrum, og da kan det være utfordrende å få til gode løsninger med de byggene som er tilgjengelige. I tillegg er også prisen høyere i sentrum, noe som er med på å legge en demper på etterspørselen.

Union Gruppen viser også til en lignende trend i Oslo, der netthandelaktører etterspør arealer i umiddelbar nærhet til sentrum. Likevel er det lav ledighet i logistikkeiendommene utenfor byen. Stigende boligpriser, lite nybyggskapasitet og stigende etterspørsel i sentrumsområdene nevnes som årsaker til at områdene utenfor Oslo fortsetter å være attraktive. Spesielt Akershus fremheves som et område med god nybyggskapasitet.

Lav yield og rekordtall gjør at markedet for logistikkeiendom er svært attraktivt for tiden. Tar du i betraktning den økende trenden med netthandel og sentrumsnære leveringer, er dette et marked du absolutt burde følge med på i tiden fremover.