LIS Blogg

Rådgir du logistikk uten å kunne disse ordene?

Skrevet av Eirik Toft | 06.09.2017

Hvilke ord må du kunne når du rådgir logistikk? Det er ikke alltid lett å holde tunga rett i munnen i en bransje med mange spesielle ord og uttrykk. Vi har sett på de viktigste.

Det er vanlig at hver bransje har sin sjargong eller sin lingo. Lager- og logistikkbransjen er intet unntak. Og du er sikkert klar over at det finnes et rimelig stort basseng av ord som brukes innenfor bransjen din, men kan du alle?

Det er rimelig surt å møte en kunde som snakker i ord og uttrykk du ikke henger med på, derfor har vi laget en liste over dem du må kunne for å rådgi innenfor logistikk.


Disse fem ordene må du kunne:

WMS

Dette er et begrep som blir mer og mer viktig i logistikken. Forkortelsen står for Warehouse Management System. WMS hjelper til med vareflyten på lageret uavhengig av graden av automasjon, og er et lagerstyringssoftware for alle typer lagre.

Et slikt software er veldig fleksibelt og vil øke effektiviteten på lagrene du rådgir. Systemene er også enkle i bruk, noe som gjør at det går kjapt å få opplæring i dem, i tillegg vil det gjøre at implementering på arbeidsplassen går lett.

D-pak

Distribusjonsforpakning er et begrep som forkortes D-pak, og som i norsk varehandel benyttes for å beskrive den bestillbare enhet for kjede og grossist.

Dette betyr at en D-pak vil inneholde én eller flere Forbrukerpakninger (F-pak). En D-pak skal gå uavbrutt gjennom verdikjeden fra produsent til butikk, og skal normalt bare inneholde ett vareslag.

4PL

Denne forkortelsen som blander tall og bokstaver, står for ordet Fjerdepartslogistikk. En leverandør av fjerdepartslogistikk tilbyr konsulenttjenester for å hjelpe bedrifter med å løse utfordringer i forsyningskjeden.

Der en 3PL-tilbyder (tredjepartslogistikk) tar seg av det praktiske som er tilknyttet fysisk distribusjon og lagring, vil en 4PL-tilbyder ha fokuset på å effektivisere verdikjeden gjennom planlegging, analyse, design og optimalisering.

FIFO

First in - First out, er et plukksystem som fungerer slik at de eldste varene plukkes først.

Dette er et prinsipp som tar utgangspunkt i varer med eller uten datostempling, hvor det anses som mest lønnsomt at de eldste varene plukkes først. I motsetning til LIFO, Last in - First out.

JIT-system

Tar utgangspunkt i Japansk produksjonsfilosofi hvor det fokuseres på at planlegging, gjennomføring og oppfølging av leveranser skjer nær behovstidspunktet.

JIT deles inn i to hovedområder. Det første området omfatter deler av Toyota production system (TPS), som er det egentlige opphavet til det man i dag kaller japansk produksjonsfilosofi. Den andre JIT-delen er mer generell, og handler om materialforsyning og lagerreduksjon.