LIS Blogg

Kolonial.no sine 3 beste tips for deg som vil bli mer bærekraftig

Skrevet av Sue Kristiansen | 19.03.2021

Dagligvarestjerneskuddet setter fokus på miljø, og jobber hardt for at det skal bli mer enn bare grønnvasking.

Miljø og bærekraft har skutt til topps på dagsorden de siste årene. Det er mange som skryter av grønn profil, men det kan være vanskelig å skille mellom hvilke tiltak som faktisk nytter, og hvilke som bare høres bra ut.

For å lære mer har vi snakket med Kolonial.no, som siden oppstart har jobbet med å inkorporere bærekraft i alle ledd. I bunnen av artikkelen avslører de sine tre beste tips til deg som vil bli mer miljøvennlig.

 

Hva gjør Kolonial.no for miljøet?

Blant de mange miljøtiltakene til Kolonial.no, finner vi muligheten til å avlese klimaavtrykket på varene du bestiller, og et bytte av alle plastposer med nedbrytbare pappesker. Selve logistikken er også mer miljøvennlig, siden varene går direkte hjem til kundene, i stedet for via grossister.

Kommunikasjonsdirektør Louise Fuchs forteller at de fortsatt har store planer for å redusere klimaavtrykket sitt ytterligere:

– Målet er å erstatte hele eksisterende bilflåte med elbiler innen 2025. Vi må ha biler som har god nok ladekapasitet til å kunne levere matvarer og holde kjølekjeden, samtidig som vi kjører effektivt. Den siste tiden har utviklingen innen elvarebiler heldigvis skutt fart, så nå ser det lovende ut, sier hun.

 

Tiltak som fungerer, ikke grønnvasking

Kolonial.no sitt kraftige fokus på miljø er ikke tilfeldig:

– Vi jobber med å lage morgendagens matbutikk. For oss er det da helt selvfølgelig at den også skal være bærekraftig. Vi tenker at når vi bygger et nytt forretningskonsept fra bunnen av, som utfordrer en hel industri, så skal det være mer bærekraftig enn de løsningene som finnes i dag, sier Fuchs.

Hun forteller om hvordan de begynte med å kartlegge CO2-utslippene i hele verdikjeden, slik at de kunne prioritere tiltakene som ville ha størst effekt:

– Vi er svært opptatt av at bærekraft ikke skal ende opp som grønnvasking, og slutter aktivt opp om dette blant annet gjennom å signere grønnvaskingsplakaten. Det vi kommuniserer skal henge sammen med arbeidet vi faktisk gjør for å realisere en mer bærekraftig verdikjede for dagligvarer.

 

Bærekraft og lønnsomhet er to sider av samme sak

Det er neppe noen tvil om at bærekraft er viktig. Men når du driver en bedrift eller et lager, må det veies opp mot økonomi og effektivitet. Er alt fokuset på miljøet lønnsomt for Kolonial.no, eller inngår det i et nobelt tapsprosjekt for fellesskapets beste?

– Bærekraft og lønnsomhet er to sider av samme sak for oss. Tiltakene som gir størst utslag i reduserte klimagassutslipp i egen verdikjede henger godt sammen med tiltak som også gjør oss mer lønnsomme. For eksempel har vi gått fra å levere i plastposer til å levere i klimavennlige pappesker. Det reduserer vårt totale klimautslipp med seks prosent og gir samtidig en markant effektivitetsøkning, forteller Fuchs.

Det er altså ingen grunn til å tenke på bærekraft og lønnsomhet som elementer i konflikt med hverandre, dersom du er i stand til å tenke smart. Et annet godt eksempel er en lav svinnprosent, som påvirker begge aspektene positivt.

Kolonial har faktisk en imponerende lav svinnprosent på under 0,5, som lar seg gjennomføre ved at de kjenner de eksakte bestillingene til sluttkunden. For eksempel baker de kun brødene som allerede er bestilt.

Det er en fordel andre som driver med e-handel kan lære av. Når du får bestillinger direkte fra sluttkunden, er det lettere å beregne hvor mye du trenger av et produkt.

 

Kommunikasjonsdirektør i Kolonial.no, Louise Fuchs

 

Kolonial.no sine 3 beste tips for bærekraft

Avslutningsvis spør vi Fuchs hvilke tre råd hun vil gi til logistikkvirksomheter der ute som ønsker å bli grønnere. Vi har gleden av å presentere dem alle her:

  1. Gå frem innsiktsbasert. Start med kartlegging av hvor dere har stor negativ påvirkning, og hvor dere har stor mulighet for positiv påvirkning. Det er en felle å falle for fristelsen til å ta tak i symbolsaker som kanskje ikke er så viktige, men som er veldig synlige.
  2. Start i strategiarbeidet. Får du med bærekraft som en del av selskapets strategi, så er det enklere å få det prioritert gjennom hele organisasjonen.
  3. Involver ansatte som er interessert i bærekraft. De vil kunne prege utviklingen innenfor de definerte rammene, og være med på å drive frem innovasjon og gode tiltak for bærekraft.

Interessert i å lære om flere dyktige aktører på bærekraft?

Ta en kikk på våre tidligere artikler i serien: