<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Atlas 2D er automasjon for deg som er ute etter optimal lagring av pall

Hvorfor skal småvarelagrene få ha all moroa?

Mange av de spennende, blanke automasjonsløsningene der ute er beregnet på...

ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden

– At ingeniørene fra ABB ble like imponerte over escala-løsningen som oss, tar vi som et enormt kvalitetsstempel, sier Eirik...

Hva koster egentlig en lagerautomat?

Når du regner gevinsten av én eller flere lagerautomater opp mot kostnaden, blir det fort et lukrativt kjøp for lageret ditt.

...

Ta meg til ressurssiden
slik-endrer-packoorang-logistikkbransjen

Skrevet av 

Eirik Toft | 15.09.2020

Packoorang kan hjelpe logistikkbransjen med å bli mye grønnere, ved å kutte behovet for forsøplende emballasje.


I forbindelse med LIS’ miljøsatsing, er vi hele tiden på jakt etter smarte initiativer for å gjøre logistikkbransjen grønnere. Nylig kom vi i kontakt med en liten oppstartsbedrift som heter Packoorang, og ble rett og slett så imponerte at vi har lyst til å gi dem litt spalteplass.

Dette er nemlig en veldig smart, overraskende enkel løsning på alt emballasjesøppelet. Kvinnen bak ideen heter Natasha Abbas, og med god hjelp fra dyktige medgründere til å konvertere ideen til et håndfast produkt, har de på kort tid fått en rekke land interesserte i Packoorang.

Så alt emballasjesøppelet fra kontorvinduet

I 2019 jobbet Abbas som personalkonsulent ved et bemanningskontor, der hun hadde åpen utsikt til en Post i Butikk over veien. Hun forteller:

– Det var en tendens til at folk kom og hentet pakken sin, men de store eskene fikk ikke plass i søpla utenfor. Det ble etter hvert en god del søppel som fløy rundt, og det så ikke pent ut. Mange ble frustrerte over i det hele tatt å måtte ha noe med å kaste den emballasjen å gjøre.

Emballasje står for store deler av forsøplingen verden over, og særlig i Skandinavia var det ikke mange som konkurrerte om å finne en løsning. Abbas tenkte at det måtte være mulig å skape en form for gjenbrukbar emballasje.

Hun begynte å tegne opp noen ideer, og kom snart i kontakt med en medgründer – Samuel Bigirimana – gjennom et nettverkingsarrangement av Business Network International. Sammen begynte de å utvikle en prototyp av det som skulle bli Packoorangs nye produkt.

 

Packoorang: Emballasje som kan gjenbrukes

Etter noen måneder med testing av forskjellige materialer, landet de på en ferdig løsning.

Packoorang-forpakningen er en polstret pose av resirkulert polyester, med en glidelås i enden, og borrelås rundt, slik at den kan brettes sammen akkurat så liten du vil ha den. De testet den opprinnelige prototypen ved å sende den i posten, og selv skjøre varer som parfyme og lyspærer kom seg helskinnet igjennom.

Den ferdige varianten kan brukes opptil 500 ganger uten å slites ut, og er i tillegg fullstendig vanntett.

Abbas tok med prototypen til forskjellige potensielt interesserte parter, og ble overveldet av responsen:

– Da vi pitchet ble vi spurt om når og hvor vi kunne selge og komme i gang. Vi hadde bare tenkt å lufte ideen!

Packoorang er nå i samtaler med mange parter i Skandinavia, Tyskland, Sveits, Finland, Storbritannia, Australia med flere. Samtidig er de i dialog med blant annet Reitangruppen og NorgesGruppen for å kunne levere den tomme emballasjen i returpunkter i butikk – og med Posten for å returnere den i Post i Butikk, der det hele startet.

De har også fått støtte av Innovasjon Norge og Kjeller Innovasjon – et utvilsomt kvalitetsstempel.

 

Effektivt for lagre og konsumenter

Vi i LIS er jo spesielt interesserte i hva dette kan bety for lagre, og Abbas forteller om flere store gevinster:

– Det er ofte et problem at man selger stor emballasje for små produkter, så man bruker mer plass i bilene, og dermed trenger flere biler på veiene. Siden emballasjen former seg etter hva du sender, kan du spare plass, og slippe å sende luft.

Hun nevner også at det blir mye enklere å håndtere returer når det bare er å pakke ut av standardiserte poser. De har også testet pakking i Packoorang-poser versus vanlige esker med fyllstoff. Sistnevnte tok 45–50 sekunder, mens Packoorang tok tolv. Det kan ha stor betydning for arbeidskapasiteten på lageret.

Posene kommer i forskjellige størrelser, og kan skreddersys og brandes etter ønske. De sparer også store ressurskostnader, siden du slipper å kjøpe teip, gråpapir, bobleplast og så videre. Alt dette er allerede innebygd i emballasjen.

Packoorang-løsning

 

Vanvittig lavt CO2-avtrykk

Abbas forsikrer også om at produksjonen av posene er miljøvennlig, med et «vanvittig lavt CO2-avtrykk». Den tredje medgründeren – Alvin Leer – er faktisk barnebarnet til grunnleggeren av Fremtiden i våre hender. Hun forteller:

– Gjennom Alvin har vi funnet en produsent som tilfredsstiller alle våre krav, samtidig som vi har mulighet til å produsere 1,5 millioner bagger i uken. Fabrikken har stor fokus på velferd, og har alle sertifiseringer vi så etter.

Hele produksjonen av en Packoorang-pose fra innsanking av materiale til ferdig produkt, tilsvarer karbonfotavtrykket én vanlig pappeske skaper bare mens den er inne på fabrikken.

Vi er uten tvil overbeviste – og ser frem til at Packoorang-posene blir et vanlig skue. Ønsker du å teste Packoorang gjennom en pilot eller vil ha mer informasjon, ta gjerne kontakt med Sue Kristiansen i LIS, så videreformidler vi.

 

New call-to-action

 

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Eirik Toft

Når nyetablerte firmaer opplever suksess er det sjeldent at lagrene er dimensjonert for dette. Fortsatt vekst blir vanskelig uten enten å utvide lageret, eller å innrede lageret på en bedre måte. En av Eirik sine styrker er å kartlegge vareflyten og identifisere flaskehalser.