<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Må du søke om tillatelse for å bygge mesanin på lageret?

Som en slags mellometasje, faller mesanin litt mellom to stoler. Her er svarene du har lett etter.

Vurderer du å kjøpe mesanin...

Hva er et WMS-system (og trenger jeg det)?

Du har kanskje hørt snakk om alle fordelene med et WMS, eller lagerstyringssystem på godt norsk. Det kan faktisk revolusjonere...

Ta meg til ressurssiden
flytte-lager

Skrevet av 

Sue Kristiansen | 22.03.2021

Vokst fra lageret, og på jakt etter noe nytt? Dette er dem du burde lytte til.

Leser du dette, antar vi at du vurderer å flytte lager. Ikke bare betyr det gode ting for bedriften din, men det faktum at du leser deg opp i forkant gir deg et stort fortrinn. Det er nemlig ganske mye du burde ta stilling til før flyttingen er et faktum. Faktisk er en av de viktigste grunnene til at vi etablerte LIS-bloggen, at litt for mange norske bedrifter etablerte lager uten å lytte til ekspertenes tips i forkant – det var rett og slett ingen åpenbar arena å lese seg opp på.

I dag skal vi derimot ikke fremme oss selv som eksperter, men heller trekke fram noen som har enda mer inngående peiling på hva du trenger. Vi snakker hovedsakelig om visse nøkkelroller i bedriften din.

Typisk er det daglig leder og logistikksjefen som sammen styrer prosjektet om å flytte inn på et nytt lager – enten det finnes fra før, eller skal bygges nytt. Men om ikke du lytter til flere stemmer, går du glipp av ekstremt verdifulle innspill som kunne gjort det nye lageret enda mer effektivt. Derfor har vi samlet en oversikt over hvem du burde snakke med før flytteplanene spikres.

Økonomisjefen

Skal prosjektet bli så lønnsomt som mulig, slipper du ikke unna økonomisjefen. Hun har hovedsakelig to hovedspørsmål å forholde seg til. 

  • Skal du leie, kjøpe, eller bygge lageret?
  • Skal du lease eller kjøpe nytt utstyr/teknologi?


Økonomisjefen vil være personen som sitter på mest data, og enklest kan regne ut hva som vil gi høyest ROI. For mange nyetablerte selskaper vil det være smart å gå for en leasing-løsning, for å unngå å binde for mye kapital på én gang. Veldig ofte kan du kjøpe utstyret for en symbolsk sum ved endt leasing-avtale.

Lagersjefen

Det holder ikke bare å lytte til logistikksjefen. Lagersjefen må også på banen. Han vil vite best av alle hvilke varer det går flest av – disse burde helst stå på sentralt plasserte reoler – og hvilke som kun går et par i løpet av en dag – et naturlig valg for lagerautomat.

I tillegg vet han hva som plukkes i paller, hvor lastebiler helst skal komme ut og inn, hvordan varer til nettbutikken og fysisk butikk burde fordeles. Kort sagt – han har en langt mer hands-on-erfaring med hvordan lageret brukes i praksis. Lytt til ham.

Lagermedarbeideren

Apropos hands on – lagermedarbeiderne dine vil antakelig ha ganske mange innspill om hvordan de foretrekker å ha lageret satt opp. Det er fort gjort å legge mest vekt på hva sjefene ønsker, men da gjør du en stor feil. 

For det første er det garantert små irritasjonsmomenter på det eksisterende lageret, eller til og med HMS-brudd, som du nå har mulighet til å rette opp i. Det kan bidra massivt til effektiviteten. Er lageret utformet med tanke på deres ergonomi, vil det også bidra til færre skader, økt helse og økt trivsel.

For det andre er det en annen veldig viktig grunn til å inkludere lagermedarbeiderne i prosessen: Det er de som vil berøres aller nærmest av flyttingen, og ved å ta dem med i planleggingen vil det ikke føles som om du trer en endring ned over hodet på dem. Du ville ikke bygget et hus uten å høre med dem som skal bo i det. Det samme gjelder lageret ditt.

IT-sjefen

Nytt lager kan ofte bety nye lagerstyringssystemer, eller nye maskiner som skal integreres med det dere allerede har. Her er det naturlig å involvere IT-sjefen. Ikke minst burde han legge en ordentlig plan for å lære opp de ansatte i å bruke ny software – en veldig viktig praksis som ofte glemmes bort blant alt annet som skal ordnes.

Valget av systemer er også viktig. Det absolutt smarteste er å velge et system som fungerer godt i standardversjon, i stedet for å bestille endringer i det, tilpasset deres måte å jobbe på. Spesialtilpassede løsninger blir fort veldig dyrt, og vi anbefaler heller å tilpasse organisasjonen ut fra styringssystemet deres.

Vaktmesteren

Et nytt lager må tilpasses etter HMS- og brannforskrifter, og det burde være vaktmesterens (eller byggdrifterens) jobb. Ikke bare betyr det at lageret blir trygt å jobbe på, men dere unngår også å måtte stenge ned hele operasjonen om brannvesenet eller forsikringsagenter kommer på besøk, og oppdager uregelmessigheter.

Da er det lurere, tryggere, og billigere å forhøre seg med vaktmesteren i forkant.

HR-sjefen

Flytting av lager er ikke gjort i en håndvending, og det kan bety både lenger reisevei og mye overtid for de ansatte. Det er derfor viktig å få HR-sjefen til å forberede de ansatte, legge en god plan, og sørge for at ingen overanstrenger seg så mye at de går på en smell. Det vil i så fall ikke bli første gang.

Når vi først er inne på overtid, skader det ikke å ta en prat med økonomisjefen om dette også. Det kan bli noen ekstra lønnsutgifter i perioden.

 

Lastebilsjåføren

En ressurs nesten alle lagere har, men få tenker på å utnytte, er sjåførene som henter og leverer varene deres. For det første vil nok de også ha innspill om hvordan deres arbeidshverdag kan bli enklere på det nye lageret. For det andre vil de ha sett veldig mange forskjellige lagerløsninger i løpet av karrieren, og kan tipse dere om smarte opplegg dere ikke ville ha tenkt på selv.

 

Leverandøren

Har du snakket med alle sammen? 

Bra! 

Før dere spikrer planene, burde dere også ta en prat med leverandøren (det være seg LIS eller en annen). De vil ha god peiling på hvordan reoler og maskiner burde plasseres for å utnytte plassen godt, og kan også ta en prat med arkitekten dersom dere bygger nytt. 

Ideelt sett burde bygningskroppen og innmaten til lageret utvikles i tandem, slik at dere unngår søyler eller døråpninger som plasseres akkurat der for eksempel en reol ville passet perfekt.

Når alle stemmer har blitt lyttet til, samle opp innspillene, og legg en endelig plan. Nå er dere rustet til å flytte inn – med enda flere positive medarbeidere på lage(re)t.

guide med vare beste tips for a flytte lager

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Sue Kristiansen

Sue er utdannet siviløkonom fra NHH og er også autorisert regnskapsfører. Med et firma i stadig vekst er det avgjørende at kompetansen i administrasjonen er av ypperste klasse. I Sue har vi fått dette i kraft av at hun er nøyaktig og opptatt av detaljer, samtidig som hun har evnen til å se en helhet og sammenhenger for å ivareta en totalitet. Hun innehar en faglig trygghet og autoritet som kommer både firmaet og våre kunder til gode.