• Hjem
  • Referanser
  • Kongsberg Gruppen tredoblet lagerplassen på samme areal

Kongsberg Gruppen tredoblet lagerplassen på samme areal

Med LIS sin hjelp har Kongsberg Defence & Aerospace fått plass til 5000 nye artikkelnumre.

Kongsberg Gruppen er et av Norges største og mest profilerte konsern, med flere datterselskaper og underdivisjoner. Blant disse finner vi Aerostructures, én av fem divisjoner som utgjør Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), som sysselsetter omkring 600 ansatte og omsetter for over halvannen milliard i året.

Selskapet ligger (ikke overraskende) i Kongsberg, spredt over flere lokasjoner innad i byområdet. Da søsterdivisjonen til Aerostructures, Integrated Defence Systems (IDS) skulle flyttes til et nytt produksjonsbygg i nærheten, betydde det at varemottaket og lagerbygget til Aerostructures måtte finne plass til 5000 nye artikkelnumre.

For å realisere dette, tok de kontakt med LIS.

Psst.. Nå har vi lansert eSKALER, automasjon skreddersydd for deg. Les mer her for å vite mer.
 
 

Gode løsninger – ikke bare lagerautomater

Ragnar LøkkaRagnar Løkka er Supply Chain Manager for Aerostructures, og forteller at LIS først dukket opp på radaren hans for flere år siden, etter å ha sett en reportasje med Eirik Toft på LinkedIn. 

– Jeg tok en prat med Eirik, og vi så på muligheter sammen. LIS skilte seg ut ved ikke bare å selge maskiner, men en hel løsning – lagerautomater, pallereoler og forslag til layout – så vi tok dem med som partner i prosjektet, forteller Løkka.

Rune Midtbøen er avdelingsleder for KDA, og har jobbet tett sammen med LIS under installasjon og implementering.

Rune Midtbøen

– Det begynte med en tegning på pulten min i april 2020, og LIS bidro med praktisk og effektiv sparring under planleggingsprosessen. Det er en sårbar og ofte hektisk hverdag her, men LIS har tilpasset seg og glidd inn i miljøet her på en god måte fra dag én, sier Midtbøen. 

Resultatet av prosjektet er en total omstrukturering av lageret, med nye pallereoler og totalt ni lagerautomater av typen LogiMat. Bestillingen ble gjort i juni, installasjonen begynte i midten av september, og var ferdig montert i begynnelsen av november (med unntak av to automater som ikke var del av den opprinnelige bestillingen).

– Vi må berømme innsatsen som ble gjort med montasjen. Én ting er å sitte i forhandlinger og få en leveringstid, men at de klarte å være så on schedule på monteringstida, det imponerte meg, sier Løkka.

 

Krevende men vel utført IT-integrasjon

LogiMat styres av en egen WMS-software som heter Shark, og IT-integrasjonen ble en stor del av prosjektet.

– Det å implementere nye IT-systemer i KDA er ikke bare rett fram. Vi må ta hensyn til sensitiv informasjon og forsvarssikkerhet, og Kongsberg IT har strikte regler på hva og hvordan dette skal gjøres. Ingenting kan fjernstyres eller legges i skyen, men må inn på egen serverpark, sier Løkka.


På tross av at prosjektet bød på noen utfordringer, har han lite å utsette på gjennomføringen:

– Vi har opplevd superbra support fra LIS, som har vært med på å drive oss fram, og vært gode sparringspartnere for meg på et fagfelt jeg ikke kan noe om. De har tatt seg av Shark, og jobbet tett sammen med vårt IT-team som sørget for selve integrasjonen.

Rune Midtbøen kan fortelle at tross skepsis til nye systemer fra lagermedarbeidernes side, har Shark likevel fått en varm velkomst blant brukerne:

– Brukergrensesnittet gjør at det raskt blir tatt godt imot, og alle er nå positive selv om det er noen som generelt sett ikke er så glade i å lære nye ting. LIS har lært opp enkelte i hele systemet, som deretter kan lære opp andre nok til at de er i gang i løpet av noen timer.

 

Planer om et langt samarbeid med LIS

5000 nye vareartikler er nå flyttet over i de nye lagerautomatene og pallereolene, men både Midtbøen og Løkka ser allerede fremover.

– Vi ser nytten av Shark, og planlegger å utvide bruken til flere maskiner vi har fra før på andre lagerlokasjoner. Det er også flere produksjonsenheter i nærheten som nå har heiser i bestilling, sier Midtbøen.

Allerede er det planer om å innlemme enda en ny divisjon innenfor samme lagerareal, og Ragnar Løkka ønsker at LIS skal bidra med å gjøre det til en realitet.

– Det er viktig å poengtere at LIS tilførte oss kunnskap innenfor et område vi trengte litt hjelp på, og vi håper å jobbe sammen med dem som en langsiktig partner fremover for å utvikle logistikksenteret dette har blitt. Å ha fått på plass utstyr og hardware betyr ikke at samarbeidet med LIS er over. Dette er bare trinn én, avslutter Løkka.

Er du interessert i hva LIS kan gjøre for ditt lager?

Kontakt oss i dag