<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Alt du må vite før du flytter til nytt lager

Har bedriften din vokst fra lageret sitt? Gratulerer! Her er dine neste skritt.

Det kommer en dag i alle suksessfulle...

Må du søke om tillatelse for å bygge mesanin på lageret?

Som en slags mellometasje, faller mesanin litt mellom to stoler. Her er svarene du har lett etter.

Vurderer du å kjøpe mesanin...

Ta meg til ressurssiden
Solceller FUSen

Skrevet av 

Sue Kristiansen | 19.04.2021
Den siste tiden har vi i LIS snakket mye om miljø og bærekraft. Nå som sola kommer tilbake er det naturlig å snakke litt om solenergi.

 

Solceller har vært et populært miljøtiltak helt siden 80-tallet. Drømmen er jo å slippe dyre strømregninger ved å hente alt du trenger direkte fra sola. Nå går mange lagerbygg i bresjen for en solcellerevolusjon.FUSen Thor Christian Tuv

For å lære mer om mulighetene, har LIS snakket med Thor Christian Tuv i FUSen, som leverer solcelleanlegg til næringsbygg.

 

Lagerbygg er godt egnet for solceller

Hvorfor er akkurat lagerbygg i en særsituasjon for solceller? Det har rett og slett å gjøre med hvordan de ser ut.

– Lagerbygg er godt egnet fordi de gir den enkleste og raskeste monteringen for solcellene. Takene er ofte flate, så aerodynamikken på panelene gjør at de blir liggende trygt, uten at du trenger å feste dem slik du trenger på skråtak. Det gir lavest monteringskostnader, forteller Tuv.

FUSen solceller på tak

Størrelsen er selvsagt også en viktig faktor. Ettersom lagerbygg har mye areal tilgjengelig, får du også tilgang på mye ren strømproduksjon. En mulig utfordring er oppstikk, ventilasjons- og kjøleaggregater, men han understreker at det i de aller fleste tilfeller er nok tak til å gi godt med energieffekt.

– Det handler bare om at brøken mellom egenproduksjon og kjøp av strøm blir litt lavere, ikke at det blir ulønnsomt å bygge, sier Tuv.

 

Lønnsom investering for byggeier og leietaker

Mens solceller lenge har vært en positiv investering for miljøet, er det først den siste tiden at det virkelig har blitt lønnsomt rent økonomisk også. Tuv forteller at, med et forståelig unntak for 2020, har bransjen faktisk vokst med 50–100 prosent i året i flere år nå.

– Solcellepaneler betaler god leie for et tak man ellers ikke har leieinntekt på. Flere steder i Norge, og nesten overalt på Østlandet, vil du faktisk oppleve at du får bedre rente for solcellene enn for selve bygget. Så lenge du ikke har et bygg som står helt i skyggen, er solceller interessant for både økonomi og miljø, sier Tuv.

Solceller er bra for miljøet - FUSen

Han forteller at solceller har en typisk inntjeningstid på 10–15 år, mens de fint kan stå i 50 år og fremdeles levere mye ren energi. Det er for eksempel fremdeles solceller installert på hytter på 80-tallet i drift i dag.

 

Derfor er solceller bra for miljøet

Et lagerbygg tar ofte mye strøm, så tiltak som gjør deg mer selvforsynt er positivt dersom du ønsker en grønn profil. Ifølge NVE står hver kWh du bruker for 396 gram CO2, så vet du hvor mye du forbruker i året, er det lett å regne ut det totale CO2-regnskapet ditt.

Strømmen du produserer via solceller på tak (eller på fasaden, for å fange opp lavere høst- og vintersol), kan til og med selges tilbake til strømselskapet til spotpris. 

Er det snakk om et energikrevende fryselager, får du neppe mye til overs, men det er noe veldig tilfredsstillende i å produsere mer strøm nettopp de dagene sola gjør det mest energikrevende å holde lageret kaldt.

Som Tuv sier:

– For dem som har skjønt at det grønne skiftet må tas nå, er det vanskelig å finne et like enkelt, effektivt og tydelig tiltak, som også i praksis har null risiko.

Interessert i å lese mer om solceller og andre miljøtiltak for lageret?


New call-to-action

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Sue Kristiansen

Sue er utdannet siviløkonom fra NHH og er også autorisert regnskapsfører. Med et firma i stadig vekst er det avgjørende at kompetansen i administrasjonen er av ypperste klasse. I Sue har vi fått dette i kraft av at hun er nøyaktig og opptatt av detaljer, samtidig som hun har evnen til å se en helhet og sammenhenger for å ivareta en totalitet. Hun innehar en faglig trygghet og autoritet som kommer både firmaet og våre kunder til gode.