<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

Kongsberg Discovery samlokaliserer lager og produksjon i Horten med systemer fra LIS

Skrevet av: Sue Kristiansen | 14. 02. 2024

Kongsberg velger LIS som automasjonspartner

Kongsberg Discovery i Horten samler det som før har vært fire lagre i ett, ved hjelp av rådgivning og produkter fra LIS.

Kongsberg Discovery har tegnet kontrakt med LIS – Lager og industrisystemer for kranlager, i forbindelse med sitt nye lager- og produksjonslokale i Horten. Prosjektet har vært planlagt siden 2021, der LIS har bistått med å utarbeide analyser og løsningsforslag for optimal flyt.

Kongsberg Discovery er ett av fire forretningsområder i Kongsberg Gruppen, med fokus på maritim sektor.

– Vi skal samle vår virksomhet i Horten på Horten Industripark (HIP), og er med dette godt i gang med et større utbyggingsprosjekt som består av produksjons- og kontorbygg, samt et varelager på rundt 5000 m2, med 12 og 22 meters takhøyde, forteller Guro Oterhals, prosjektleder for varelageret i byggeprosjektet.

Første bestilling fra LIS: Kranlager på 21 meter

– LIS har i løpet av planleggingsfasen bistått med rådgivningstjenester for å utarbeide analyser og løsningsforslag for optimal flyt i det nye varelageret. I desember bestilte Kongsberg Discovery et 21 meter høyt kranlager via LIS, forteller Oterhals.

Kranlageret kommer til å måle 21 meter fra topp til bunn, og er optimalt for høydelagring av pall. Det vil romme omkring 5000 paller, med et totalt fotavtrykk (inkludert baneanlegg) på ca. 75x15 meter.

– Bestillingen av kranlageret var første skritt for å etablere Vision Warehouse, et planlagt automatisert lager som sikrer fleksibilitet og gir rom for videre vekst for selskapet. Videre vil Kongsberg Discovery jobbe med å implementere moderne løsninger for (intern)logistikk og produksjon, sier Oterhals.

Stor effektivitetsgevinst ved å samlokalisere

– Det er litt Harald Hårfagre over det hele, nå som Kongsberg forener fire lagre i ett, humrer CSO i LIS, Eirik Toft.

Sammen med salgssjef for automasjon, Urban Jansson, har han jobbet tett på Kongsberg Discovery som del av prosjektgruppen for bygget.

– Nå som lagring og produksjon samles under ett tak, så effektiviserer det vareflyten kraftig. Produksjonen skal forsynes direkte fra lageret, i tråd med Just-in-Time-tankegangen, sier Toft.

Just-in-Time er et prinsipp for produksjon, der delene produseres fortløpende etter hvert som de trengs. Det kommer til å strømlinjeforme produksjonen til Kongsberg Discovery betaktelig.

 

Lang og grundig planleggingsprosess 

– Kongsberg er veldig grundige, så det har vært en lang og møysommelig prosess med å sørge for at alt blir optimalt. De har lent seg tungt på oss for innspill på HMS og det byggmessige: plassering av vegger og søyler, kryssende gang- og trucktrafikk og så videre, sier Urban Jansson. 

Han beskriver dialogen underveis som positiv og lyttende, og skryter også av samarbeidet med entreprenøren Betonmast og lagersjefene på de gamle hovedlagrene, Adis  Cemalovic og Finn Arne Kristiansen.

– Vi i prosjektteamet opplever LIS som en profesjonell og kompetent leverandør av lager- og logistikkløsninger. Vi har fått god rådgivning underveis i utarbeidelsen av konseptet for Vision Warehouse. I forbindelse med anskaffelsen av kranlageret hadde vi gode forhandlinger, og vi er spente på hva vi kan få til sammen videre, sier Oterhals.

Dette er ikke første gang LIS samarbeider med Kongsberg Gruppen. Tidligere har selskapet bistått med et lignende prosjekt for Aerospace-divisjonen deres, der vi leverte lagerautomater, WMS, grenreoler, arbeidsplassutrustning, mobile reoler og pallereoler.

New call-to-action

Skrevet av: Sue Kristiansen

Sue er utdannet siviløkonom fra NHH og er også autorisert regnskapsfører. Med et firma i stadig vekst er det avgjørende at kompetansen i administrasjonen er av ypperste klasse. I Sue har vi fått dette i kraft av at hun er nøyaktig og opptatt av detaljer, samtidig som hun har evnen til å se en helhet og sammenhenger for å ivareta en totalitet. Hun innehar en faglig trygghet og autoritet som kommer både firmaet og våre kunder til gode.

Sue Kristiansen

Liker du dette innlegget? Prøv disse også!

ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden
Automasjon
ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden
Slik skapte Kongsberg Gruppen 3x mer lagerkapasitet på samme gulvareal
Lagerautomat
Slik skapte Kongsberg Gruppen 3x mer lagerkapasitet på samme gulvareal
Hvorfor du bør følge med på utviklingen rundt logistikkeiendom
Trender og tips Logistikkeiendom
Hvorfor du bør følge med på utviklingen rundt logistikkeiendom

Redd for å gå glipp av en artikkel?

Frykt ikke – vi vet det er en vanlig bekymring. Derfor kan du enkelt melde deg på nyhetsbrevet vårt for månedelige oppdateringer fra LIS. Vi lover lave skuldre og tonnevis av kunnskap.

041_LIS_0568 1 (2)