Arcus og Vectura lagrer akevitt i reoler fra LIS
Skrevet av: Sue Kristiansen | 19. 09. 2016
ARCUS
Unikt fatlager hvor 600 kilo tunge eikefat fylt med edle dråper skal lagres opp i 14 meters høyde.
Det kompakte høylageret rommer i alt 8.000 fat. Her foredeles i all hovedsak akevitt i opp til 12 år, med en gjennomsnittlig lagringstid på i underkant av to år.
Reolene har skråstilte bjelker som følger fatets form i for- og bakkant med påmonterte fatholdere. Disse er utstyrt med et spesielt belegg som sammen med utformingen absorberer og jevner ut trykket fra fatet slik at det ikke bare blir en punktbelastning.
Fatlageret er delt i to med en brannskillevegg og er i tillegg utstyrt med et sprinkleranlegg. Det har et areal på drøye 2.000 kvm, med en brutto takhøyde på 17 meter og 15,5 meter under dragerne. Fatene veier ca. 600 kilo og skal lagres i 16 rekker og hele 13 høyder.
Lagerautomat
Det ble også levert en lagerautomat for å oppbevare etiketter som skal brukes på brennvinsflasker.
Arcus flytter inn i nye lokaler på Gjelleråsen sammen med Vectura som står for distribusjonen. Det massive bygget på 47.000 kvm stod ferdig våren 2012.
Mobile reoler for oppbevaring av prøveflasker
Etter å ha levert fatlageret til Arcus har LIS igjen blitt kontaktet for å bistå Arcus med en skreddersydd løsning. Denne gangen falt valget på mobile reoler av typen R1000. Her skal det oppbevares brennvin som er under utvikling eller prøvesmakes før det sendes ut til det norske markedet.
Vectura
Innkjøp
På vegne av Vecturas importørkunder kjøper logistikkavdelingen inn rundt 8000 forskjellige artikler fra mer enn 1000 produsenter over hele verden, til de er levert til våre mer enn 3000 kunder i hele Norge. Oppdragsgiverne er 70 av markedets ledende importører og agenter.
Varemottak
På varemottaket kontrolleres den inngående varestrømmen som kommer på pall eller slip sheet. Varene overføres til den mest hensiktsmessige lastbæreren som normalt er europaller. Her bygges også store deler av varestrømmen om til kvartpaller for levering til Vinmonopolet.
Lagring
Det helautomatiske høyvarelageret har 32000 palleplasser og konstant temperatur på ca 14 grader. Her kan det opp mot toppsesong være lagret nærmere 14 millioner liter vin og brennevin.
Ordremottak
En stor del av ordremottaket er automatisert gjennom EDI-ordre fra Vinmonopolet, Vecturas eget e-handelsystem e-Vect eller via grensesnitt mot andre systemer. Ca 57 % av alle Horeca-ordre går elektronisk og det samme gjelder ca 95% av alle ordrene fra Vinmonopolet.
Plukk
Vareplukk styres i dag via pick by voice eller gjennom terminaler på plukktruckene. Det plukkes årlig ca 3 millioner varelinjer på Vecturas nye topp moderne distribusjonsanlegg på Gjelleråsen utenfor Oslo. I julesesongen plukkes det opp mot 1,8 millioner enheter på en uke med døgnkontinuerlig drift.
Distribusjon
Vectura distribuerer til mer enn 3000 serveringssteder og til alle Vinmonopolets 278 butikker. Varene leveres innenfor avtalte tidsintervaller over hele landet.
Skrevet av: Sue Kristiansen
Sue er utdannet siviløkonom fra NHH og er også autorisert regnskapsfører. Med et firma i stadig vekst er det avgjørende at kompetansen i administrasjonen er av ypperste klasse. I Sue har vi fått dette i kraft av at hun er nøyaktig og opptatt av detaljer, samtidig som hun har evnen til å se en helhet og sammenhenger for å ivareta en totalitet. Hun innehar en faglig trygghet og autoritet som kommer både firmaet og våre kunder til gode.
