<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Atlas 2D er automasjon for deg som er ute etter optimal lagring av pall

Hvorfor skal småvarelagrene få ha all moroa?

Mange av de spennende, blanke automasjonsløsningene der ute er beregnet på...

ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden

– At ingeniørene fra ABB ble like imponerte over escala-løsningen som oss, tar vi som et enormt kvalitetsstempel, sier Eirik...

Hva koster egentlig en lagerautomat?

Når du regner gevinsten av én eller flere lagerautomater opp mot kostnaden, blir det fort et lukrativt kjøp for lageret ditt.

...

Ta meg til ressurssiden
plastkasser

Skrevet av 

Eirik Toft | 11.08.2021
– Vi trengte noe, vi visste bare ikke helt hva, sier André Swensen, logistikkdirektør for Elektroimportøren.

 

Med sine 24 varehus rundt om i Norge er Elektroimportøren nødt til å ha god kontroll på logistikken, og det var et konstant problem for dem at pappeskene de brukte ikke var spesielt velegnet til å frakte varer. I 2019 begynte de å se seg om etter et alternativ.

– Vi brukte pappcontainere som var litt over én meter høye, og de var upraktiske å pakke inn og ut av. De bulte utover så det var vanskelig å få tre ved siden av hverandre i bilen, og så var det en forferdelig sløsing å kaste dem når de var framme i butikken, både økonomisk og miljømessig, sier Swensen.

En eventuell ny løsning måtte dermed adressere tre problemer forbundet med pappeskene: Å spare plass, penger og miljøet.

 

Valgte sammenleggbare plastkasser fra LIS

Elektroimportøren har samarbeidet med LIS siden 2016, og det var derfor naturlig å høre om det fantes et produkt i katalogen som kunne løse problemene forbundet med pappeskene. Det gjorde det.

De sammenleggbare plastkassene i FK-serien (se side 42 i katalogen) er slitesterke kasser i forskjellige størrelser, som er utviklet spesielt for å gjøre frakt og lagring enklere.

Plastkassene er designet for å passe perfekt med dimensjonene til en standard Europall. De kan stables i høyden slik at de står støtt. Når de ikke er i bruk kan du lett slå dem sammen for å redusere plassen de tar opp med hele 80 prosent.

 
 

En bærekraftig investering med god ROI

– Det første jeg tenkte var at dette må koste mye penger, ler Swensen. 

Han understreker at det selvsagt er dyrere enn pappesker, men at du må se på hele regnestykket for å forstå at det er veldig lønnsomt på sikt. Pappesker koster også penger, og det akkumuleres over tid.

– Det er en vanvittig holdbarhet på plastkassene, og vi har fortsatt ikke ødelagt én eneste i løpet av to år. Vi trodde det skulle ta fire år å nedbetale, men vi var i mål allerede etter 2,5–3 år. Det eksakte regnestykket er litt vanskelig, siden vi har doblet frekvensen og bestilt flere plastkasser i år, sier Swensen.

Miljøregnskapet blir også betydelig bedre, siden de slipper å kaste store mengder papp. Selv papp som resirkuleres må støttes opp av såkalt kraftliner (den harde utsiden av bølgepapp), ettersom resirkulert papp er for mykt til å stive opp kassene av seg selv. Du må altså hogge noen trær også for den resirkulerte pappen.

Dessuten er det ikke lenger behov for teiping og plastvikling, noe som ikke bare er bra for miljøet, men også sparer pakkerne for mye tid.

 

Slik bruker Elektroimportøren plastkassene

Plastkassene har blitt utstyrt med egen logo, og brukes til transport ut til 14 av 24 varehus – nærmere bestemt de som ligger på Østlandet.

Ettersom Elektroimportøren har en egen lokaltransportør som kun jobber for dem, koster det null ekstra i returkostnader. Transportøren tar rett og slett med seg brukte kasser tilbake til hovedlageret etter å ha levert ut nytt sortiment til butikkene. Denne loopen er også med på å gjøre investeringen svært lønnsom.

Elektroimportøren har kjøpt inn egne traller i to størrelser, som er spesialdesignet for plastkassene når de ankommer varehuset. Slik slipper de å laste over på egne jekketraller, men kan enkelt frakte varene dit de skal, direkte fra lastebilen de ankommer i.

Dette gjøres ekstra enkelt ved at plukkerne på lageret plasserer samme type varer i samme plastkasse. Slik slipper butikkmedarbeiderne å trille hver kasse frem og tilbake gjennom hele butikken når sortimentet skal plasseres på hyllene.

Swensen er ikke bare fornøyd med produktene, men også samarbeidet med LIS som helhet:

– LIS er veldig lette å ha med å gjøre. De kjenner oss såpass godt at når vi har en prat om utfordringer, har de enten noe de kan tilby selv, eller vet om noen som har det. Jeg opplever at de virkelig har skjønt at om det går bra for kundene våre, går det bra for oss også.

 

Webinar: Automasjon for små og mellomstore lagre

 

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Eirik Toft

Når nyetablerte firmaer opplever suksess er det sjeldent at lagrene er dimensjonert for dette. Fortsatt vekst blir vanskelig uten enten å utvide lageret, eller å innrede lageret på en bedre måte. En av Eirik sine styrker er å kartlegge vareflyten og identifisere flaskehalser.