<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden

– At ingeniørene fra ABB ble like imponerte over escala-løsningen som oss, tar vi som et enormt kvalitetsstempel, sier Eirik...

Atlas 2D er automasjon for deg som er ute etter optimal lagring av pall

Hvorfor skal småvarelagrene få ha all moroa?

Mange av de spennende, blanke automasjonsløsningene der ute er beregnet på...

Kongsberg Discovery samlokaliserer lager og produksjon i Horten med systemer fra LIS

Kongsberg Discovery i Horten samler det som før har vært fire lagre i ett, ved hjelp av rådgivning og produkter fra LIS.

...

Ta meg til ressurssiden
e.scala

Skrevet av 

Sue Kristiansen | 04.08.2023

Duger ikke standard reoler og lagerautomater lenger? Da kan escala være neste skritt.

Vi refererer ofte til denne typen robotsystemer som ASRS. Det står for Automated Storage and Retrieval System (automatisk lagrings- og plukksystem). Kort fortalt er det snakk om spesialbygde kompakte reoler, designet for at små roboter skal bevege seg mest mulig fritt mellom hylleplassene.

Robotene ser ut som små brett på hjul, med en plattform for plastkasser (600x400 eller 650x450) som varene plukkes til og fra. De scanner omgivelsene sine via laser, og flytter seg mellom etasjene via et rampesystem som minner om et typisk parkeringshus. Standardroboten kan bære opptil 40 kg, så de kan håndtere tungt gods, som for eksempel industrielle komponenter.

Men vent, det er ikke alt! 

Når den aktuelle kassen er hentet, kan robotene kjøre direkte til plukkstasjonene hvor lagermedarbeiderne dine befinner seg. Det er grunnen til at vi kaller escala et vare-til-person-system.

e.scala

escala er et ASRS bestående av roboter som beveger seg i tre dimensjoner.

Optimalisert plukking, minimalt vedlikehold

Hva gjør escala enda mer effektivt enn for eksempel et shuttle-system?

For det første er det mange veier til mål, slik at robotene på rappen kan regne ut hva som er raskeste rute for å hente kassen den skal ha tak i. Flere roboter kan samarbeide om én ordre, for kjappest mulig leveranse til lagermedarbeideren som skal ha dem.

For det andre slipper du baneanlegg og heiser, som ofte gjør at det blir mer vedlikehold totalt sett. Baneanlegg og heiser koster også mer penger og er mer sårbare for stopp. Robotene må aldri stå stille og lade, fordi de lades automatisk inni systemet mens de er i bevegelse. Det betyr nær sagt 100 prosent oppetid!

Når det gjelder selve lagringsplassen inne i reolene, kan du variere mellom dypstabling (inntil fem i dybden) og lett tilgjengelige varer som plukkes oftere – i ett og samme system. 

På toppen av det hele er escala til og med stillegående, med et lydnivå som ligger 20 desibel under det som regnes som laveste akseptable mengde permanent støy på en arbeidsplass. 

Les mer: ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden


Begynn enkelt, bygg ut etter hvert

Har du først behov for automasjon, er det stort sett to grunner til at folk likevel lar være. Den ene er pris, og mens escala er svært konkurransedyktig, er det selvsagt ikke gratis. Automasjon er en investering som tar flere år før du går i null, så du bør være sikker på at det vil gi deg ROI på sikt.

Den andre grunnen er derimot kompleksitet: Er ikke ASRS fryktelig vanskelige saker? Det trenger du heldigvis ikke å bekymre deg for med escala. Systemet er en perfekt introduksjon til automasjon, gjerne med en størrelse på 500 lagerplasser når du begynner. Det er superlett å bygge ut systemet etter hvert som du vokser og blir mer komfortabel med det.

Slik kan du investere på et nivå du har råd til i begynnelsen, uten å overveldes fullstendig. Målet med automasjon er å gjøre lagerhverdagen enklere, ikke mer komplisert. 

Velger du i tillegg å kombinere med flere av løsningene til LIS via et eSKALA-løp (ingen kobling annet enn to ganske like navn), stiller du maksimalt forberedt på å skalere opp i overskuelig fremtid.

New call-to-action

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Sue Kristiansen

Sue er utdannet siviløkonom fra NHH og er også autorisert regnskapsfører. Med et firma i stadig vekst er det avgjørende at kompetansen i administrasjonen er av ypperste klasse. I Sue har vi fått dette i kraft av at hun er nøyaktig og opptatt av detaljer, samtidig som hun har evnen til å se en helhet og sammenhenger for å ivareta en totalitet. Hun innehar en faglig trygghet og autoritet som kommer både firmaet og våre kunder til gode.