<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Atlas 2D er automasjon for deg som er ute etter optimal lagring av pall

Hvorfor skal småvarelagrene få ha all moroa?

Mange av de spennende, blanke automasjonsløsningene der ute er beregnet på...

ABB valgte escala – introduserer første anlegg i Norden

– At ingeniørene fra ABB ble like imponerte over escala-løsningen som oss, tar vi som et enormt kvalitetsstempel, sier Eirik...

Hva koster egentlig en lagerautomat?

Når du regner gevinsten av én eller flere lagerautomater opp mot kostnaden, blir det fort et lukrativt kjøp for lageret ditt.

...

Ta meg til ressurssiden
iStock-1266941311-min

Skrevet av 

Sue Kristiansen | 24.11.2021
Den populære bokhandleren illustrerer verdien av gradvis skalering på lageret.

I Pottemakerveien i Oslo finner vi hovedlageret til haugenbok.no (Norges første nettbokhandel) og Akademika (Norges største studentbokhandel). De fusjonerte i 2015, før de et par år senere tok kontakt med LIS for å automatisere det nye hovedlageret.

Siden den første investeringen har de skalert opp flere ganger, gjennom et løp som nylig er blitt formalisert og strømlinjeformet under navnet LIS eSKALER. Resultatene har ikke latt vente på seg, særlig under den enorme økningen i netthandel i 2020.

 

Steg 1–2: Lagerautomater og Shark

Atle Eggereide er IT- og logistikksjef i Akademika og haugenbok.no, og har vært involvert i samarbeidet med LIS fra starten av. Han forteller hvordan de søkte bredt for å finne den beste løsningen for lageret:

– Da vi flyttet netthandelslageret til Oslo, ville vi ha en form for automasjon. Vi var innom og besøkte mange ulike bedrifter og så på ulike løsninger. Utifra informasjonen vi fikk, endte vi opp med å velge lagerautomater fra LIS med lagerstyringssystemet Shark.

eSKALER-konseptet deler inn en typisk lagerskalering i flere steg. Det eksisterende lageret var allerede utstyrt med standard lagerreoler og gjennomløpsreoler (flow racks), og tilsvarer et typisk steg 1 for de mindre lagrene. Etter første skalering med Shark og LogiMat, var nettbokhandelen oppe på det vi regner som steg 2.

– I og med at vi håndterer bestillinger fra Akademika, Akademika Bedrift og haugenbok.no, lagerfører vi veldig mange ulike varenumre, ofte med bare noen eksemplarer hver. Det krever et system som er fleksibelt nok til å håndtere et så bredt utvalg, og gjorde at vi landet på LogiMat, forteller Eggereide.

 

Steg 3: Spesialisert pakkemaskin

Skal du effektivisere lagerdriften mest mulig, gjelder det å se på hvor du bruker mest tid og energi. For haugenbok.no og Akademika gikk mye av begge deler med til pakking av varer til sluttkunden.

– Vi vurderte ulike løsninger, og dro rundt og så på maskiner i bruk andre steder, slik vi gjorde i første fase. Så fikk vi et tips om en bedrift i Sverige som hadde en type løsning som kunne egne seg for oss, forteller Eggereide.

Snart fikk de dermed på plass en tilsvarende pakkemaskin fra Finland – som nå inngår i sortimentet kunder kan bestille fra eSKALER-katalogen i forbindelse med et typisk steg 3. Den kan automatisk pakke enkeltbøker eller større ordre (men er selvsagt ikke begrenset til bøker).

– Den kutter mye manuelt arbeid, er effektiv og uten skjulte kostnader. Vi har spart penger på både arbeidskraft og emballasje, sier Eggereide.

 

Steg 4 og veien videre

Netthandel har lenge vært i vekst, men fikk virkelig ild under føttene i 2020 da store deler av kjøpsprosessen ble tvangsflyttet over på nett. 

Det opprinnelige kjøpet av lagerautomater og pakkemaskin hjalp haugenbok.no og Akademika med å håndtere trykket, men de har også sett seg nødt til å bestille enda to lagerautomater. Vi kan regne dette, samt utvidet bruk av Shark, som steg 4.

– Vi utvidet med to LogiMat i sommer, for å lagre produkter som notatbøker, markørtusjer, penner og kalkulatorer, som vi pleide å selge kun via fysisk butikk. I tillegg jobber vi med å bruke og integrere flere funksjoner i Shark, sier Eggereide.

Noen nøkkelpunkter her er automatisk varemottak og innleggsordre, samt inndeling i plukksoner. Utviklingen går i stor grad gjennom Akademikas egen IT-avdeling for å integrere systemet med annen programvare, men med noe veiledning fra LIS og Sharks egen supportlinje i Danmark.

– Den tekniske siden av LIS er veldig raske på å svare og finne ut av det vi måtte ha behov for. Det er også tydelig at vår kontaktperson i LIS er veldig erfaren og har vært borti mye forskjellig før. Han er en god sparringspartner, avslutter Eggereide.

eSKALER

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Sue Kristiansen

Sue er utdannet siviløkonom fra NHH og er også autorisert regnskapsfører. Med et firma i stadig vekst er det avgjørende at kompetansen i administrasjonen er av ypperste klasse. I Sue har vi fått dette i kraft av at hun er nøyaktig og opptatt av detaljer, samtidig som hun har evnen til å se en helhet og sammenhenger for å ivareta en totalitet. Hun innehar en faglig trygghet og autoritet som kommer både firmaet og våre kunder til gode.