<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=117188&amp;fmt=gif">

VELKOMMEN TIL BLOGGEN VÅR

Her skriver vi i LIS hver uke om ting som engasjerer oss. Vårt ønske er at bloggen vil gi deg verdifull innsikt og et bedre grunnlag for å ta fremtidige lager- og logistikkavgjørelser.

ABONNER PÅ BLOGGEN

Mest leste artikler

Alt du må vite før du flytter til nytt lager

Har bedriften din vokst fra lageret sitt? Gratulerer! Her er dine neste skritt.

Det kommer en dag i alle suksessfulle...

Må du søke om tillatelse for å bygge mesanin på lageret?

Som en slags mellometasje, faller mesanin litt mellom to stoler. Her er svarene du har lett etter.

Vurderer du å kjøpe mesanin...

Ta meg til ressurssiden
wms-pa-lageret

Skrevet av 

Jonas Holien Hedegart | 21.04.2020

Til tross for at et lagerstyringssystem kommer med en viss prislapp, sparer du store penger på å kutte ineffektive manuelle prosesser.

Warehouse Management System, WMS, eller lagerstyringssystem på godt norsk, er en av de smarteste investeringene du kan gjøre for lageret ditt. Et digitalt lager sørger for at du alltid har full oversikt, gjør feilplukk og feilplassering tilnærmet umulig, optimaliserer plassutnyttelsen og kan i tillegg automatisere oppgaver som tidligere krevde manuell arbeidskraft.

Et WMS vil alltid spare deg penger på sikt, men hva koster selve investeringen? I denne artikkelen skal vi bryte ned de forskjellige kostnadene for LIS’ WMS, slik at det blir enklere for deg å regne ut hvor lang tid før investeringen er lønnsom. 

 

Hva koster programvaren for lagerstyringssystem?

Vi tar utgangspunkt i vårt eget WMS, Shark, som er svært fleksibelt og lett å integrere. Det passer godt for de fleste typer lager, og er dermed ganske representativt for hva du kan belage deg på å betale.

Selve programvaren er ikke noen stor kostnad, men har en fastpris på kr 5 040. I tillegg koster det kr 1 700 ekstra for hver PC-stasjon/PDA og lisens per bruker. 

I tillegg vil du antakeligvis ha interesse av en skyløsning, fremfor å installere WMS-systemet i egen serverpark. Det gir deg tilgang på jevnlige oppdateringer, og gjør support mye enklere, siden leverandøren kan logge direkte inn i systemet ditt.

Skytjenesten leveres som et abonnement, og betales kvartalsvis. Programvaren og lisensene som nevnes over er altså en gjentakende betaling for deg som velger sky. Til gjengjeld slipper du å betale for egne serverkostnader, så det betyr ikke at det blir dyrere, bare at pengene går til å leie tjenestene av leverandøren din. Inkludert i prisen er oppdateringer og service.

 

Konsulenttjenester for å implementere WMS

I tillegg til de gjentakende abonnementskostnadene, vil det typisk koste noen hundre tusen å få systemet på plass. Dette gjøres ved hjelp av konsulenter, som har følgende oppgaver:

  • Workshop og planlegging
  • Hardware-oppsett
  • Installasjon
  • Testing
  • Trening/opplæring
  • Idriftsettelse
  • Prosjektledelse
  • Integrasjon mot ERP

 

Typisk bruker vi to dager på hvert av punktene, så du kan medregne litt i overkant av to uker for hele prosessen. Vanlig dagspris er på kr 11 200, eller kr 1 400 i timen. I tillegg kommer reisekostnader, hvis lageret ditt er langt unna der LIS holder til.

Regner vi sammen alle kostnadene, ender et typisk prosjekt på mellom kr 250–300 000. Prisen påvirkes naturlig nok av prosjektets og lagerets størrelse og kompleksitet, men dette er regningen vi sikter mot. Ønsker du store endringer i systemet for å tilpasses ditt lager, kan det absolutt gjennomføres, men det vil naturlig nok måtte veies opp mot kostnadene.

NB: I tillegg til LIS' sine kostnader, må du også regne med å betale ERP-leverandøren din for å integrere opp mot WMS-et. Her snakker vi alt mellom kr 100–500 000, men som regel ligger prisen i den nedre delen av skalaen.

 

Hvor mye sparer du på WMS?

Det går nesten ikke an å overdrive hvor stor forskjell det er på et analogt og et digitalt lager. Med full oversikt til enhver tid over alt som har blitt gjort, selv langt tilbake i tid, unngår du å miste varer eller gjøre kostbare feil. Du vil ha komplett oversikt over lageret ditt på PCen – noe som er langt enklere å lete gjennom enn de fysiske reolene dine.

Manuelle prosesser som vareopptelling går dessuten ekstremt mye fortere. På vårt eget lager gikk vi fra fire dager til under to på akkurat samme oppgave. 

Viktigst er kanskje at du ikke får behov for like mye manuell arbeidskraft. For å ta et eksempel kan vi se på tallene fra en anonym kunde som driver et småvarelager. På litt over et år hadde de redusert årsverkene sine fra 14 til 8,5, takket være installasjon av WMS og lagerautomat. 

Du vil med andre ord kunne kutte store kostnader gjennom å installere WMS, selv om det kan koste deg kr 500 000+ å få det på plass. Reduserer du med ett eller to årsverk har du allerede tjent inn de pengene.

New call-to-action

 

New Call-to-action
New Call-to-action

SKREVET AV


Jonas Holien Hedegart

Jonas er ansatt i LIS som salgskoordinator og er en viktig støttespiller for alle i selskapet. Han har tidligere erfaring som IT-koordinator i et e-handelsfirma, og dette gir oss en ekstra dimensjon når det gjelder innsikt og forståelse for de ulike problemstillingen e-handlere i Norge står ovenfor. Jonas har en genuin interesse for IT og systemer, og er i dag ansvarlig for implementering av WMS-systemer hos våre kunder. Han er løsningsorientert, kunnskapsrik og engasjert – noe som kommer alle våre kunder og ansatte til gode.